Főoldal Apartmanok Étterem Térségünk Kapcsolat
Térségünk

Hévíz

Geometrikus energia melegíti a tó vízét. A víz hőfoka a nyár nagy részében a 30-35 Celsiust is eléri és télen sem süllyed 26 Celsius fok alá. Az átlaghőmérséklet 11,2 Celsius fok, klímája mediterrán. A város területének 30%-a parkosított. Az itt megforduló emberek többsége azért jön, hogy, pihenjen és gyogyüljon. A gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi betegségekben fejti ki kedvező hatását. A hévízi emberek nagy figyelmet fordítanak a tisztaságra, rendre, a színvonalas vendégfogadásra. A város jól kiépített kereskedelmi hálózattal rendelkezik, a város jellegéhez illeszkedő, igényes városi piac kezte meg a működését, minden kedden és szombaton. Hévízen a gyógy-idegenforgalom több mint 200 éves múltra tekint vissza. Évente mintegy 100000 vendég veszi igénybe a különböző szálláshelyeket, amelyek széles skálája a barátságos minden igényt kielégítő magánszobákig terjed.

A Deák téren kulturális hagyományokat próbálja újjáéleszteni a város. Az emeleti kiállító-termekben egész évben időszaki kiállítások látható. Minden évben megrendezésre kerül legalább egy sör- /Juniusban Punközsd körül/ és egy borfesztivál /augusztus 20-dika táján/, természetesen színvonalas kísérőprogramokkal. A Fontana Filmszínház emeletén állandó és időszakos kiállítások tekinthetők meg. A Tófürdőben nem ajánlott a sok úszás. Hévíz nevezetességeit egy kellemes kerékpártúra keretében is felfedezhetjük. A gyalogos kirándulónak is feltétlenül meg kell néznie az egregyi Árpád-kori kőtemplomot, mely építésének pontos ideje nem ismert, de valószínűleg a XIII. század első felében keletkezett. A Télifürdő falán található Hévíz város Panteonja, ahol a városban megfordult legjelentősebb emberek emléktáblái láthatóak. Az épületbe belépve egy kis medencében található a római korból származó "Jupiter oltárkő". A séták során számtalan mellszoborral és emlékművel ismerkedhetünk meg.


Balaton és Keszthely!

A Balaton Közép-Európa legnagyobb, közel 600 Km2-es tava 77 km hosszú, szélessége 1,3-14 km, átlagos mélysége alig haladja meg a 3 métert. Az északi oldalon gyorsan mélyül a víz, a déli szakaszon akár 500 métert is besétálhatunk. A víz hőmérséklete nyáron a főszezonban a 27-28°C-ot is elérheti. Két kitűnő strandján még a legforróbb napokon is felfrissülést nyerhetünk. Kikötőjéből Replica Watches rendszeresen indulnak hajók más balatoni üdülővárosokba. A sétahajókról a partra visszanézve egységes rendszerként tárul elénk a kikötő és a Városi strand. Az ideérkező vendégek igényeik szerint találnak szálláslehetőséget. De nem csak a főszezonban érdemes Keszthelyre látogatni. A sportolásra nyár eleje, illetve az ősz a legalkalmasabb Több lovasiskola és teniszpálya áll rendelkezésre.

A gótikus plébániatemplom a város főterének uralkodó épülete és a mellette álló gimnázium. A templom az ide telepített ferences rend használatára épült, 1386-ban már létezett. Szentélye mellett láthatók hazánk legnagyobb felületű gótikus festményei. A téren magasodó Szentháromság-oszlopot 1770-ben állították. A sétáló utca a Festetics kastély főbejáratához vezet. Az ország harmadik legnagyobb kastéja a gyönyörű barokk épület, igazi főúri palota. Az épületben 101 helységtalálható. Védelem alatt áll a kastély parkja a számos növényritkaság miatt A Fő térről dél felé indulva érünk a Balaton Múzeum épületéhez. A múzeumban a Balaton környékének történetével, növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg, értékes a római és középkori kőtár gyűjteménye is.

A Bercsényi utcában találjuk a Georgikon egykori tangazdasági majorjából kialakított Majormúzeumot. A magyar agrár-felsőoktatás történetén kívül gabonatermesztési, borászati gyűjtemény tekinthető meg, ezen kívül még bognár- és kovácsműhely, kocsikiállítás látható. A vasútállomástól nyugatra elterülő szép parkban a Helikon-emlékmű található. A parkban, a városhoz kötődő neves személyek szobrai között vezet az út a parti sétányra, a hajókikötőhöz.A Balatoni évadnyitót május 1.-én tartják. Sokk látogatót vonz július végén és augusztus elején a Borfesztivál, valamint az augusztus végi Sörfesztivál. A Goldmark-udvarban esténként könnyűzenei programok, néptáncegyüttesek színházi előadások, szerepelnek. A országos jelentőségűek a Festetics-kastély komolyzenei programjai.
 

A Kis-Balaton

A Balatontól nyugatra, dombhátakkal lezárva terül el a Kis-Balaton, amely ősi életformáival ,titokzatosságával,l, különleges madárvilágával mindig vonzotta a tudományt és a természet kedvelőit. A tó hatalmas, három medencét alakítva terült itt el egykoron . A legnagyobb volt a Kis-Balatonnak nevezett medence. Az egykor 60 Km2 kiterjedésű vízterületből ma már csak fél Km2 Audemars piguet replique nagyságú szabad víztükör van, a többit feltöltötte a tőzeg és a rajta keresztülfolyó Zala iszapjának állandó lerakódása, amely ma már 3-4 méter vastagságú. 1483-ban még a Szentföldre igyekvő zarándokokat szállították át vizén, valóságos vízi csata kíséretében. A török időkben szinte szakadatlan harcok folytak partjai mellett, később, a XVIII. és XIX. században a két part között közlekedő révészek sajkái jártak, amíg 1839-ben híddal össze nem szorították Fenékpusztánál és el nem vágták a nagy Balatontól. Óriási szárazság uralkodott 1834-1837 között, és ekkor merült fel a terv, hogy "a balatonnyaki töltés"-t el kell készíteni, és egy híddal elzárni a tó két részét, hogy közvetlen járható út legyen a somogyi és a keszthelyi partrész között. A feltöltődés, az 1922-es lecsapolás, és mert a Zala folyó már a Balatonba és nem a Kis-Balatonba szállította vizét, a Kis-Balaton nagy részében eltűnt. Nádas, vizenyős részek maradtak a helyén.

A két kis belső tó azonban még létezik, ma is természetvédelmi terület, a kócsagok és más ritka madarak megfigyelési helye. Közelükben a http://www.webenezer.net nagy fákkal körülvett Diás-szigeten megfigyelő állomást tart fenn az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal. A hatalmas nádrengeteget, amely még ma is majdnem 1800 hektára, átvágja a Zala folyó. 1403 hektárt védetté nyilvánítottak, ez a vízi madarak háborítatlanságát biztosítja. Közel 80 fészkelő madárfajtát figyelnek meg itt, közülük olyanokat, amelyek tőlünk nyugatabbra már nem fordulnak elö, és olyanokat is, amelyeknek ez a vidék a legdélibb költőhelye. A Kis-Balaton területén nagy számban él  többek között a nagy kárókatona vagy kormorán kócsag, és replique montre a kis kócsag, égerfák, kocsányostölgy- és szilfaligetek egyre szaporodnak, szebbé, hangulatosabbá teszik a tájat, fészkelőhelyei a madaraknak.


 

Főoldal Apartmanok Étterem Térségünk Kapcsolat
Honlapkészítés